Наші науковці відвідали «Waste Management 2016»

13-14 вересня 2016, на базі виставкового центру Торгово-промислової палати України проходить Міжнародна виставка технологій та обладнання для збору і переробки твердих побутових відходів «Waste Management 2016».
Виставку відвідали директор центру фізико-хімічних досліджень Тетяна Запорожець та завідувач кафедри екології та агробіології Олександр Спрягайло.

Захід спрямований на залучення інвестицій у галузь, зміцнення зв’язків, взаємодії, співпраці між представниками сектору поводження з твердими відходами. Участь керівників навчально-наукових підрозділів університету у заході є невипадковою. Технологія збору, переробки та утилізації сміття передбачає контроль технологічних циклів, дослідження впливу на природне середовище, просвітницьку робота з населенням. Зокрема піролізна технологія вимагає обов’язковогго контролю продуктів спалювання сміття при високій температурі – центр фізико-хімічних досліджень вже на виставці отримав замовлення на проведення таких досліджень від земляків (Корсунь-Шевченківського заводу з виготовлення устаткування для спалювання твердих побутових відходів). Для університетських екологів теж є робота з дослідження впливу на оточуюче середовище вже існуючого міського сміттєзвалища й експертна оцінка оптимальної технології збору та переробки сміття для нашого міста. Беззаперечно найбільш прогресивною технологією є розділений збір сміття. Однак такий підхід вимагає кропіткої тривалої роботи з населенням – і тут непочатий край роботи для соціальних працівників.

Щодо цікавинок виставки, то варто відзначити екологічно і бюджетно привабливу пропозицію від хорватської фірми Tehnix, єдиної екологічної фірми з комплексної переробки побутових відходів. Вона принципово не використовує технологію спалювання, щоб не забруднювати навколишнє середовище і максимально використовувати відходи як вторинну сировину. Tehnix ставить п’ять умов до своїх розробок: отримання вторинної сировини, додаткове джерело енергії, створення робочих місць, відсутність забруднення навколишнього середовища, виробництво екологічних добрив. Сміття утилізується впродовж 10 хвилин, не створюються полігони. Окупність заводу 2-6 років. На сьогодні  фірма встановила понад 60 заводів у країнах Європи за індивідуальними модульними проектами.
Про фірму Tehnix

Якщо до такого сучасного заводу додати розділене збирання сміття і мініустановку для спалювання відходів, які не підлягають вторинній  переробці, то Черкаси можуть стати маленькою Швейцарією.
Ну що, черкащани, може варто спробувати?