Фотозвіт черкаських фізиків із Ягелонського університету

На відміну від черкаських абітурієнтів, які фізику в цьому році обійшли десятою дорогою, Європа черкаських фізиків визнає і цінує. Зараз в Інституті фізики імені Смолуховського Ягелонського університету (Краков,  Польща) працюють в рамках європейського наукового проекту Андрій Гусак і Володимир Безпальчук.

Андрій Михайлович є керівником української дослідницької групи і водночас головним генератором ідей та моделей для опису дифузійних процесів у металах і сплавах. Володимир – молодий аспірант, який віртуозно відтворює теоретичний опис на комп’ютері у виді тривимірних атомістичних моделей. Спільно з краківськими фізиками вони зараз моделюють явища атомної міграції та впорядкування в таких технологічно важливих сплавах як залізо-платина (використовується для нових способів щільного запису інформації) та нікель-алюміній (що має надзвичайно широкий спектр застосувань – від сплавів з пам’яттю до локальних джерел тепла при з’єднанні елементів мікросхем і до дисперсійного зміцнення сплавів).

Як видно з їхнього фотозвіту, вони ретельно вивчають не лише сідлові точки потенціальних бар’єрів атомної міграції, але (на вихідних) і реальні перевали Татр та Бескидів.