Університет взяв участь у В2В-зустрічі з бельгійськими компаніями

19 вересня Черкаси зустріли делегацію бельгійських підприємців, які зацікавлені знайти бізнес-партнерів на Черкащині. Враховуючи високотехнологічне виробництво, яке представляють бельгійські компанії, Черкаський національний може стати рівноправним партнером у такому співробітництві. Зокрема науковці університету знайшли спільні інтереси з компанією Materia Nova.

Ранкові перемовини розпочалися офіційною зустріччю обласної й міської влади з бельгійською делегацєю на чолі з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Бельгія в Україні Люком Якобсом. Голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко відзначив, що одним із пріоритетних напрямів є створення привабливого інвестиційного клімату в регіоні та розвиток інфраструктури для інвестування, зокрема зараз йде активна робота над створенням першого індустріально парку в регіоні та Агенції регіонального розвитку Черкащини.

Наступний захід був менш формальним і більш корисним для налагодження реальних зв’язків – за сприяння Черкаської торгово-промислової палати відбулися зустрічі черкаських підприємств і організацій з представниками провідних бельгійських компаній (Belourthe, який є найбільшим заводом в Європі з виробництва злаків, виробником мінеральних добрив ROSIER, текстилю – Abitex, твердих шин – Unigom, діагностичних реагентів та обладнання – Cypress, компанією Frisomat, яка розробляє, виготовляє та збирає промислові будівельні споруди, Bel’Export, яка займається експортом фруктів і овочів тощо).

Серед гостей була і компанія Materia Nova, Центр досліджень і розробок якої працює як автономна неприбуткова організація з 2001 року. У центрі працюють 90 багатопрофільних, висококваліфікованих науковців, більшість з яких є докторами наук. Дослідження спрямовані на полімерну інженерію, органічну хімію, обробку поверхонь, біоматеріали (синтез-компаундінг-біодеградація) і біотехнології. Центр відіграє роль з’єднуючої ланки між фундаментальними дослідженнями і промисловим розвитком. Тому поява науковців Черкаського національного на такій В2В (Business to business) зустрічі невипадкова. Професор Борис Мінаєв презентував свої розробки у галузі теорії органічних барвників для молекулярної електроніки і нанофотоніки. Завідувач кафедри екології та агробіології Олександр Спрягайло і директор навчально-наукового центру фізико-хімічних досліджень Тетяна Запорожець обговорили з представником компанії Materia Nova можливість спільних досліджень у розробці та тестуванні нових біостимуляторів рослин. Зокрема, можливість проведення досліджень на базі університетського ботанічного саду та у співпраці з агропромисловими партнерами кафедри екології та агробіології. Також запланували розглянути можливість стажування студентів-екологів на базі дослідницького центру Materia Nova.

Сподіваємося, що налагодження подібних контактів із закордонними партнерами у виробничій сфері стануть першою ластівкою у завоюванні нашим університетом позицій з’єднуючої ланки між фундаментальними дослідженнями, підготовкою висококваліфікованих фахівців і промисловим розвитком.