На базі Центру завершилася наукова практика студентів-фізиків

Останні два тижні в  лабораторіях Центру,  незважаючи на помірний температурний режим листопада, було напрочуд жарко. Не вистачало ні робочих місць, ні приладів – студенти бакалаврату спеціальності “Фізика” на базі Центру виконували експериментальні дослідницькі завдання з “Фізики твердого тіла”.

Вже кілька років поспіль частина курсу професора А.М. Гусака з фізики твердого тіла викладається у форматі науково-виробничої практики за методом проектів (у співпраці з працівниками Центру Т. В. Запорожець і Я. Д. Королем). Студенти діляться на дослідницькі групи і мають по одному тижню на вирішення двох нетривіальних задач експериментального і теоретичного (комп’ютерно-моделювального) спрямування. Деякі з робіт є настільки оригінальними, що їх результати заслуговують бути опублікованими.

У цьому році працювало сім команд. Вони визначали товщини плівок після напилення, готували (відпалювали, травили, шліфували, полірували) зразки, аналізували їх структуру та склад методами електронної мікроскопії, ренгентгеноструктурного і  рентгеноспектрального аналізу. Технічно складні або небезпечні процеси досліджували засобами комп’ютерного моделювання: аналізували поведінку наночастинок при радіаційному пошкодженні, розривали нанодротинки, рухали дислокації і, навіть, аналізували перспективи ідей Ілона Маска щодо трансконтинентальних перельотів. Молоді дослідники вчилися працювати з науковою літературою, оперативно “в’їжджати” у незнайому тематику,  систематизувати і представляти отримані результати, відстоювати свої ідеї і захишати роботу. А також опановували наукову етику і  командний стиль роботи.

Ця історія ще триває – практиканти не лише завершують оформляти результати, відшліфовують презентації і готують статті для студентського наукового журналу, а й продовжують розвивати свої моделі, модифікувати алгоритми, удосконалювати використані методики. І вже не згадують першого дня практики, коли не розуміли, для чого прийшли в лабораторії і “як це швиденько вже ту практику закінчити”. Що правда, то правда – апетит приходить під час їжі…

Обіцяємо завершені презентації та цікаві моделі за згоди авторів викласти на сайті у рубриці Студентські роботи. А статті незабаром з’являться у Студентському електронному науковому журналі “Debut”