Фізики Черкаського національного й Університету Дебрецена продовжують спільні дослідження

Команда науковців-фізиків Черкаського національного провела черговий двотижневий цикл наукових досліджень у департаменті фізики твердого тіла Університету Дебрецена (Угорщина). Професор кафедри фізики Андрій Гусак, співробітники навчально-наукового центру фізико-хімічних досліджень професор Тетяна Запорожець і доцент Ярослав Король працювали над завданнями, поставленими у рамках європейського наукового проекту EXMONAN за програмою FP7. Цей проект направлений на дослідження технологічно важливих сплавів і фінансує взаємні наукові візити наукових команд Польщі, України, Угорщини, Швейцарії, Франції, Австралії.

За два тижні отримано ряд важливих теоретичних і експериментальних результатів. Суттєво розвинуто оригінальний, спільно створений командами Черкас і Дебрецена, новий метод моделювання атомної міграції. На новітній апаратурі колег у Дебрецені Ярославу Королю вдалося детально дослідити наноструктури деяких важливих сплавів після термічної та механічної обробки. Розроблено план подальших спільних експериментальних досліджень впливу інтенсивної деформації та термообробки на конкуренцію фазових перетворень.

😉

Візит завершено, а дослідницькі роботи, зокрема з комп’ютерного моделювання, у розпалі – потрібно ще раз перевірити, підтвердити й описати розроблені ідеї та напрацьовані результати. А також підготувати нові задачі для наступної зустрічі з колегами