Чи варто йти “в науку” (про зустріч проф. Гусака з першокурсниками)

Напередодні відзначення професійного свята науковців України першокурсники фізичних і математичних спеціальностей навчально-наукового інституту інформаційних та освітніх технологій зустрілися з провідним вченим Черкаського національного – професором Гусаком А. М.

Чому зустріч для першокурсників? Тому що вони ще не втратили дитячої допитливості, а на справжнього вченого дивляться майже з благоговійною цікавістю. І саме вони мають всі шанси отримати щось нове.

Чому зустріч з професором Гусаком? Тому що саме він і дає цей шанс – як емоційно, так і практично. Його захоплюючі розповіді про процеси у надрах мікросхем і нанопігулок представляють наукові дослідження не такими вже й нудними та непосильними. Професорські спогади про вчителів і юнацькі роки переконують у тому, що науковцями стають не з пелюшок, а зростають зі звичайних працьовитих хлопців і дівчат – головне потрапити в хороші руки. Практичну ж сторону залучення молоді до науки Андрій Михайлович реалізує за кращими світовими стандартами – запрошує студентів вже з молодших курсів у дослідницькі проекти, працюючи в яких можна торкнутися найактуальніших наукових проблем і та ще й зарплату отримувати.

Чому зустріч з фізиками і математиками, якщо професор Гусак працює у галузі матеріалознавства? Тому що основним інструментом у його дослідженнях є сучасний і поширений у світі метод комп’ютерного моделювання, який вимагає хороших математичних знань і програмістських навичок. Тож серед учнів наукової школи Андрія Михайловича є не лише фізики за базовою освітою, а й математики, прикладні математики, програмісти. Випускників магістратури, які пройшли навчання у професора, завжди чекає запрошення від його колег із Сингапуру, Угорщини, Франції, Швейцарії, Німеччини і, звичайно, українських науково-дослідних інститутів.

Чому зустріч до Дня науки? Щоб переконати першокурсників, що знання й освіта є рушієм прогресу, що потрібно вкладати сили, час, фінанси у саморозвиток. Щоб показати, що маленькі особисті відкриття є значно кориснішими і важливішими, ніж переписуванням солідних чужих праць від свого імені. Щоб нагадати, що згідно з Третьою Заповіддю потрібно уникати марнослів’я, зокрема і у науковій діяльності, яка є, передусім, здобуванням нових знань.

Про зустріч розповіла куратор студентів І курсу ННІ ІОТ Тетяна Запорожець