Літній науковий угорсько-німецький семестр фізиків Черкаського національного

У сучасному глобалізованому світі об’єднання вчених різних країн для вирішення важливих фундаментальних і технологічних завдань стає все більш поширеною формою дослідницької роботи. Така співпраця, окрім наукових результатів, має не менш важливий соціальний і культурний ефект, сприяє кращому порозумінню між суспільствами і налагодженню дружніх зв’язків між окремими людьми. Прикладом є співробітництво ЧНУ ім. Б. Хмельницького з університетом Дебрецену (Угорщина) за програмою спільного швейцарсько-польсько-угорсько-українського проекту EXMONAN. Науковці нашого університету Андрій Гусак, Тетяна Запорожець, Микола Пасічний, Ярослав Король неодноразово працювали в Університеті Дебрецену, а нещодавно цей визнаний угорський освітній і науковий центр відвідав ректор Черкаського національного Олександр Черевко. У червні навзаєм черкаські фізики гостинно приймали своїх колег – доктора Чабу Черхаті та його аспірантку Лауру Юхач, які завітали в Україну з “отвєтним” візитом.

Впродовж трьох тижнів угорські колеги проводили теоретичні роботи за напрямками наукової школи професора А. М. Гусака, працювали в лабораторіях центру фізико-хімічних досліджень, доповідали свої наукові результати на семінарі кафедри фізики. У вільній час гості не нудьгували – прогулянки до Дніпра, у Сосновий бір, Долину троянд… Гості були у захваті від екскурсії по мальовничій Черкащині, відвідин Чигирина і Суботова, знайомства з історією України часів Богдана Хмельницького.

Незабаром до Черкас прибувають ще троє молодих науковців з Університету Дебрецену, а наприкінці літа – відомий в області дифузійних процесів німецький вчений професора Гуідо Шмітц. Тож “угорсько-німецьке наукове літо” в Черкаському національному обіцяє бути насиченим і плідним!

Про візит розповів Ярослав Король