ННЦ приймає школярів – майбутніх науковців

Добре відомо, що спектр вподобань людини, пріоритетні напрямки її активності, профіль навчання і, зрештою, майбутня професія, значною мірою формуються у шкільному віці. Визначальними факторами при цьому є цікаві зустрічі з  професіоналами, «занурення» в реальну атмосферу та безпосередня участь у науково-технічній творчості.

Робота з обдарованою шкільною молоддю завжди була важливим елементом діяльності Центру. Це дозволяє виявляти і розвивати юні таланти, сприяти розповсюдженню ідей наукової і технічної творчості,  а також – формувати майбутній контингент студентів природничих напрямків університету.  Вихованці ННЦ минулих років незмінно ставали призерами всеукраїнського етапу конкурсу малої академії наук, учасниками міжнародних молодіжних зібрань і згодом – студентами ЧНУ, інших престижних вищих навчальних закладів.

В цьому навчальному році робота в даному напрямку продовжена.  Так, на прохання Ковтунівської школи Золотоніського району, були проведені учнівські дослідження для підготовки конкурсоної роботи по напрямку МАН. Темою роботи стала цікава задача збору і дослідження мікрометеоритів, які щохвилини рясно випадають на Землю і дають помітний внесок у формування верхнього шару грунту.  Юним дослідникам були надані можливості роботи з петрографічним та новітнім компютерним оптичними мікроскопами, проведено детальне дослідженння морфології поверхні мікрочастинок на електронному мікроскопі, методами флуоресцентної спектроскопії визначено елементний склад відібраних ними зразків мікрометеоритів.  Дуже приємно було спостерігати, з яким ентузіазмом і захопленням ці зовсім юні дослідники працювали над маленькими, але своїми (!) відкриттями!  Викликає також повагу професійність і самовідданість педагогічній справі їх учительки Ольги Гаврилівни Малої, яка не шкодуючи сил і часу, кілька разів відвідувала лабораторії і організувала роботу своїх учнів.

Робота кипить..
Мікрометеорити під мікроскопом

Сподіваємось, що робота  юних дослідників буде гідно оцінена жюрі на конкурсах усіх рівнів МАН.

Також доброю традицією стали відвідини лабораторій центру фізико-хімічних досліджень старшокласниками шкіл міста та Черкаської і сусідніх областейі. Нещодавно до нас завітали учні 10-11 класів Оржицької загальноосвітньої школи імені І. Я. Франка з Полтавської області.  Для двох десятків учнів та їх вчителів були проведені цікаві екскурси у мікросвіт на прикладах реальних досліджень, що ведуться у ЧНУ по дослідницьким грантам. Розповіді доцента Пасічного М.О., який має значний досвід роботи з електронними скануючими мікроскопами, викликали жвавий інтерес і багато питань у учнів.  Тож будем чекати декого з них у наших лабораторіях в якості студентів-фізиків.