Черкаські фізики традиційно збирають європейських колег на Черкащині

З 29 січня по 1 лютого в готелі «Україна» міста Черкаси пройшов міжнародний науковий семінар EXMONAN (Experimental investigation and modelling of nanoscale solid state reactions with high technological impact – Експериментальне дослідження та моделювання нанорозмірних твердофазних реакцій матеріалів із високим технологічним значенням). Представники кафедри фізики Черкаського національного, які впродовж чотирьох років були учасниками однойменного європейського грантового проекту, запросили до України партнерів з Кракова (Рафала Козубського), Цюріха (Ларса Йоргенса, Йоланту Янчак-Руш, Клаудію Кансільєрі), Руана (Хелен Запольську), Дебрецена (Золтана Ерделі, Яноша Томана, Бенце Гайдича). До семінару приєдналися з цікавими доповідями гості з кафедри фізики металів Київського політехнічного інституту імені Сікорського.

На запрошення науковців кафедри фізики Черкаського національного університету – учасників  європейського грантового проекту EXMONAN, до Черкас прибули  партнери з Польщі  (Рафал Козубський), Швейцарії (Ларс Йоргенс, Йоланта Янчак-Руш, Клаудія Кансільєрі), Франції (Хелена Запольська), Угорщини (Янош Томан, Бенце Гайдич). До семінару приєдналися з доповідями співробітники кафедри фізики металів Київського політехнічного інституту імені Сікорського.

На зустрічі були розглянуті  результати чотирирічної співпраці в області фізики нових матеріалів та високотехнологічних методів їх з’єднання. Зокрема, відзначені дослідження мультишарових реакційних нанофольг, проведені в швейцарській лабораторії ЕМРА і Центрі фізико-хімічних досліджень ЧНУ. В ході цих робіт було розроблено і запатентовано оригінальний пристрій для вимірювання параметрів реакції нанофольг (Я.Д.Король, Т.В.Запорожць, А.М.Гусак). Також, у співробітництві з університетом Дебрецена  черкаськими фізиками (А.М.Гусак, М.О.Пасічний, Т.В.Запорожець, В.М.Безпальчук, Н.В.Сторожук) створений і апробований новий метод атомістичного моделювання дифузійно контрольованих процесів у твердих тілах.

У роботі семінару також прийняли участь (поки що – в ролі слухачів) студенти-магістранти та аспіранти ЧНУ спеціальності “фізика”, отримавши перший досвід справжніх наукових дискусій.

Учасники семінару не лише  дискутували на теми фізики матеріалів, але й отримали задоволення від концерту черкаського камерного хору «Канон».

Наукова група професора Андрія Гусака вже не вперше дивує зарубіжних колег організацією семінарів, українською гостинністю, українською кухнею, черкаськими краєвидами.

Насичена дискусіями, результатами і планами зустріч стала швидше не підсумком проекту, а початком нового етапу співпраці.