У Центрі проведено модернізацію електронного скануючого мікроскопу

і в якості тесту отримано мікрозображення об’єктів різної природи – “зачіски” павука, дефектів спіралі лампи розжарювання, структури оболонки насінини гороху, мініатюрних шестерень старовинного швейцарського годинника…
Оскільки електронний скануючий мікроскоп РЕМ-200 випущено у 1976 році, то в базовій конфігурації він не забезпечував виконання сучасних наукових задач. Тому впродовж останніх двох років фахівцями Центру разом із сумськими мікроскопістами виконано комплекс робіт з апаратної модернізації і розробки спеціального програмного забезпечення для РЕМу.

Днями на мікроскопі змонтовано спеціально розроблені нові системи контролю вакууму та вимірювання струму пучка електронів, а також доповнено програмне забезпечення.
Завдяки проведеній  роботі університет отримав повнофункціональний скануючий растровий електронний мікроскоп (до речі, наразі єдиний в Черкаській області), на якому виконуються дослідницькі роботи у рамках європейських і вітчизняних грантів, проводяться навчальні заняття.  Особливо важливим є можливість для студентів фізичного, хімічного, біологічного напрямів підготовки виконувати лабораторні роботи і дипломні проекти на сучасному дослідницькому обладнанні, адже оновлений мікроскоп за якістю зображення відповідає рівню європейських дослідних центрів.
Фінансування усіх робіт проведено за кошти науково-дослідних проектів (керівники – Андрій Гусак і Тетяна Запорожець).  Також матеріальну підтримку лабораторії мікроскопії надав  із-за кордону випускник фізмату 1977 року Черкаського національного (на той час педінституту) Леонід Занвель.

Це цікаво:
15 найкращих зображень 2011 року, зроблених електронними мікроскопами, з колекції компанії FEI (зображення на рекомендованому сайті є розфарбованими і мають швидше художню, ніж наукову цінність – електронні мікроскопи видають чорно-білі, а не кольорові зображення).
Для довідки:
Перший електронний мікроскоп створили німецькі дослідники М. Кнолем і Е. Рускою у 1932 році (Ернст Руска отримав за це відкриття Нобелівську премію з фізики в 1986 році).  Він отримав значне поширення у дослідницьких лабораторіях усього світу, оскільки переважна більшість важливих для споживача макроскопічних характеристик матеріалів формуються на мікроскопічному рівні. Тому для створення матеріалів з цінними властивостями необхідно аналізувати будову елементів речовини з розмірами порядку мікронів і, навіть, нанометрів.  В області біології завдяки електронному мікроскопу природознавцям відкрився цілий світ малих об’єктів – комах, клітин, мікробів.
Сучасний електронний мікроскоп – це складний вакуумний електронно-оптичний прилад вартістю у сотні тисяч доларів, який до того ж вимагає висококваліфікованого персоналу та спеціального обслуговування.  Сьогодні небагато українських вишів мають можливість придбати і ефективно використовувати таку складну дослідницьку базу.  В той же час, виконання наукових досліджень і  підготовка студентів, магістрантів високого рівня неможливі без відповідної  експериментальної бази.